The ugly side of Twitter

Det har gått en trend sista tiden med Twitterprofiler som tar pauser då Twitter plötsligt gått från något som ger energi, till något som tar energi. Jag är knappast någon profil a la Labull eller Patrick Wahlén men idag kände jag att finanstwitter för första gången visade sin fula sida.

En diskussion som handlade om bostadspriser och rimligheten kring denna, främst för unga, vreds till att handla om att jag skulle se ner på folk. Jag gjorde ett klumpigt uttalande kring makroekonomi och hur unga utan utbildning bidrar mindre till Sveriges ekonomi än de med universitetsutbildning. Detta förtydligades (tack @aktieing) och diskuterades, men trots det valde några att hänga upp sig på en specifik formulering och hävda att jag ser ner på folk med lägre utbildningsgrad (underförstått: än jag själv).

Detta kom sig av att jag ifrågasatte hur någon som knegar med målet att köpa bostad i flera år för att sedan kunna plugga gentemot någon som börjar direkt och kommer ut snabbare som färdigutbildad bidrar mest till Sveriges tillväxt. Även i enkla jobb bygger man kompetens men jag ifrågasätter starkt hur duktig jag var som 21-åring när jag jobbade timmar gentemot nu, 10 år senare med både färdiga högskolestudier och arbetslivserfarenhet. Det är inte jämförbart.

Att jag skulle se mig som bättre än andra är så långt ifrån sanningen man kan komma. Jag varken ser ner på de som inte har högskoleutbildning eller ser upp till de som har högre utbildning än jag. Det är i sammanhanget inte relevant till hur jag ser på förebilder eller respekt, lika lite som kön är det.
Respekt och beundran vinner man genom att vara duktig, nothing else.

Man måste kunna skilja på makroekonomiska frågor och hur vissa yrkeskategorier bidrar mer eller mindre i kronor till Sveriges handelsöverskott (vilket betalar vår välfärd, lyx och din iPad) och att se ner på folk. Aktieingenjören förklarade som sagt detta för döva öron, och jag gjorde några misslyckade försök jag också.

Vissa grejor tillför livskvalitet och är nice to have, men bidrar inte till värdeskapande för Sverige. Så är det bara. Den som rastar din hund ökar inte handelsnettot för Sverige, men det är skönt för dig att slippa åka hem på lunchen och/eller bryta mot djurskyddslagstiftningen. Det är trevligt att gå till frisören och det adderar livskvalitet, men det är samma sak där, det är inte nödvändigt för tillväxt.
Diskussionen om evig tillväxt skiter vi i, för jag är INTE för det heller. En ändlig jord klarar inte oändlig tillväxt, men det var inte det diskussionen handlade om. Än en gång gäller det att hålla sig till sak och fakta.

På mitt jobb har jag många exempel på personal med lägre utbildning som är helt ovärderliga. En mekaniker i mitt projekt är vad jag kallar nyckelresurs, hans kompetens, driv och vilja är helt essentiella för att vårt projekt ska fungera smidigt. Han är fantastisk. Killen är typ 25år, men utan honom skulle många moment ta så fruktansvärt mycket längre tid. Han är inte högskoleutbildad, men tro fasen att han adderar värde. Städare till miljonen kommenterade att städare behövs och det är väl självklart?! Utan vår fantastiska städerska skulle kontoret se ut som skit. Det är ingen som ifrågasätter sådant.

Någon sa att jag skulle tycka att det är lättare att ersätta en montör än en ingenjör. Ja och nej säger jag då. Många montörer har jobbat länge och är väldigt duktiga. Det är stor skillnad på montör och montör. En ung, ointresserad montör från bemanningsföretag kan du byta ut på en vecka. En montör med flera års erfarenhet och som dessutom bidrar till verksamhetsutveckling, not so much.
Men Gojan, är du så jävla oersättlig själv då? Nej, du kan ersätta mig också. Det tar ett tag, och det kostar företaget pengar, men på sikt går jag absolut att ersätta. Min kompetens är inte unik, mitt värde ligger i erfarenhet och historik.

Jag ser INTE ner på människor. Att ens antyda det gör mig förbannad så in i helvete.

Jag har träffat många härliga människor via Twitter, vissa bara online, men faktiskt ett tjugotal live och det är helt underbart att ha fått möjligheten att lära känna er. Jag hoppas fortsätta med det. Jag ska träffa vad som redan blivit en vän till mig i @utdelaren imorgon för lunch. Sådant är fint.

Men jag orkar faktiskt inte med när folk medvetet ger sig på mig som person och ifrågasätter mina värderingar, för att vinna billiga och onödiga poäng. Så funkar politiken, men hittills aldrig finanstwitter.

EDIT
Ni som följer mig vet att jag är sjukskriven för hjärtklappning som kommer som följd av långvarig stress, skilsmässa och sömnproblem. Då är det ett enkelt val att välja bort en energitjuv. Jag tar många diskussioner på arbetstid och behöver inte göra det på Twitter. Det är ett val man kan göra. Att se att människor orkar kommentera om att jag inte skulle var vuxen eller överreagerar är löjligt och ger mig mindre tilltro till folks medmänsklighet. Fy fan.

Jag kommer ta en paus från Twitter i några dagar men kommer säkert tillbaka. Jag tycker om er för mycket. Men tänk på att man ska hålla sig saklig och inte medvetet tolka inlägg negativt. Det sabbar både gemytligheten och samtalstonen när man sänker sig till en sådan nivå som vissa visade idag.

Kommentarer

 1. Det var en diskussion och ni argumenterade lite. Har du aldrig argumenterat förut? Då förstår jag varför du behöver ta en paus. Men kom igen du är en vuxen man som argumenterar med randoms på nätet. Att du ens tar åt dig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vilken värmande och fin kommentar från dig. Om du har följt mig på Twitter över huvud taget vet du att jag är sjukskriven pga stress, sömnproblem och som resulterat i hjärtklappning. Att då välja bort energitjuvar är ett enkelt val.

   Radera
 2. Alla drar vi ett strå till stacken. Förmögenhetstillväxten i ett land beror till stor del på vad som kan exporteras. Ju mer kvalificerade tjänster och produkter, ju mer exportintäkter...ger normalt sett högre levnadsstandard. Om Sverige trillar tillbaka till icke kvalificerade tjänster och produkter och återgår till att endast exportera malm och andra stapelvaror som trä etc, så lär vi få problem med vår levnadsstandard framöver.

  SvaraRadera
 3. Hoppas du kommer tillbaka snart Gojan. Trist när folk ska hålla på och feltolka det man säger.

  SvaraRadera
 4. Ditt resonemang är solklart och i mina ögon inga konstigheter. Problemet är att folk ska dra in känslor och feltolka. Nåväl, vik dig inte utan var den du är. Ta det lugnt under sjukskrivningen, hoppas du återhämtar dig snart.

  Mvh

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Utvärdering av Nordea Investor, tankar kring courtageklasser och att ge rätt info

IIKS - ett bättre(?) alternativ till Avanza Zero?

Flytten till Nordea, uppföljning