Apokalyps eller frihet?

Jag är en helt vanlig pappa som sparar mot att ha ekonomisk frihet att göra precis vad jag vill. Vad det innebär vet jag inte, men jag har en lite halvhemlig dröm om ett litet torp och gå ner i arbetstid, kanske tom arbeta ideellt i någon bra organisation.

Men varför skulle sparande vara intressant för en prepper? Jag inser att inläggets titel är lite tillspetsad, men det är avsiktligt. Svenska preppers är inte som amerikanska motsvarigheten, det är iaf min bild av situationen. Men då kommer vi till nästa viktiga del och häri ligger nog kärnan till varför jag skriver detta. Ställ dig frågan nedan:

Är målet att överleva en fruktansvärd katastrof på bästa sätt, eller vill ni helt enkelt bli mer självständiga och fria från ekorrhjulet?


Om svaret är närmare nummer två än ett, ja då bör du läsa vidare. Är det en apokalyps eller världskrig du preppar för tror jag inte att inlägget kommer tilltala dig särskilt mycket =).

Okej, du vill bli fri. Kanske genom självhushåll, kanske genom låga kostnader. Men för att bli fri krävs ändå pengar, även för riktigt duktiga självhushållare. Ett visst samröre med samhället kommer man nog ändå ha. Skulle det inte vara en enorm trygghet att ha en passiv inkomst att luta sig mot? När material kanske behövs köpas in eller om skörden blivit sämre något år?

Jag tror det.

Ett argument jag hörde på Twitter idag var att vid en lågkonjuktur sjunker ju tillgångarna i värde och det är sant. Vid en finanskris sker samma sak. När vi är i ett sådant läge att vi ska bruka den passiva inkomsten bör vi därför ha styrt över den mot stabila bolag, gärna med utdelning. Då har vi goda möjligheter att få ett stabilt kassaflöde varje år.

Men hur kommer vi dit?

Vi sparar! Vi sparar i ur och skur, varje månad oberoende hur börsen går. Går den ner, ja då sparar vi, går den upp, ja då sparar vi. På så vis slipper man oroa sig för tajming och man sitter lugnt i båten oavsett hur det svänger. Det är här de allra flesta misslyckas, man blir rädd när innehaven går ner och säljer i panik. Sen går börsen upp och man köper igen för att inte missa chansen att tjäna pengar. Du köper helt enkelt dyrt och säljer billigt. Det är kapitalförstöring.

Jag tror att det är skitsvårt att tajma börsen så jag sparar personligen VARJE månad. Det passar mig, jag tror inte jag klarar att tajma tillräckligt bra för att göra annat.

Ett annat argument som dök upp var att det är så tråkigt med aktier och att man inte har kunskapen. Sparande behöver inte vara så svårt. Tvärtom, så är det faktiskt ganska enkelt - förutsatt att man inte väljer att nörda ner sig, som jag gjort ;).

Tittar man historiskt på svenska börsen har den avkastat ca 11% per år. Det är fantastiskt bra.
Sparar ni en tusenlapp i månaden kan man, med den historiska avkastningen, se att det skulle ge en summa på 735 653kr om 20 år. Det är riktigt bra.


Ha dock med er att historisk avkastning inte är en garanti för framtida avkastning, och att all investering är förenat med risk. Man kan förlora pengar, men historiskt har det alltid lönat sig att spara börsen över tid.

Vad skulle detta ge i passiv inkomst? Förutsätt att vi omvandlar fonden till att investera i aktier med en genomsnittlig 4% direktavkastning betyder det att man skulle få 2452kr/mån. Det är inte fy skam, eller hur?

Sparar ni istället 5000kr/mån blir slutbeloppet enligt 11% årlig avkastning ca 3,68miljoner och 12261kr/mån. Det är riktigt riktigt bra, tycker iaf jag.

Lek gärna runt i Stefan Thelenius sparkalkylator som ni kan hitta på http://z2036.blogspot.se.

Jag ger inga råd hur ni ska välja att spara, det får ni göra själva. Men att välja några indexfonder kan vara en bra och enkel början. Det ger en bra riskspridning och en diversifierad portfölj.
Starta ett automatiskt sparande är inte dumt det heller. Många förespråkar indexfonder med låg avgift, så det är ett bra ställe att börja. Kanske är det bra att ha en svensk indexfond, en globalfond och något mer inriktat på tillväxt. Risknivån måste man bestämma själv, men detta är absolut inte svårt och det finns hur mycket bra resurser som helst på nätet för att hitta bra indexfonder. Jag lovar att ni klarar det!

Här är ett exempel på två listor:
https://rikatillsammans.se/basta-fonderna-2018/
https://blogg.avanza.se/avanza/topplista-populara-indexfonder-bland-vara-kunder/

Ett tips om ni läser vidare hos Jan på rikatillsammans, trädprojektet Better Globe skulle jag personligen inte investera i, men han har många bra råd kring fonder!

Vill ni lära er mer kan jag rekommendera att lyssna på podcasten PrataPengar, de har en serie som heter "Vägen till första miljonen". Den hittar ni här:
https://soundcloud.com/pratapengar/sets/vaegen-till-foersta-miljonen

Sen rekommenderar jag självklart att ni börjar hänga lite i #PrataPengar-taggen, där finns massor av inspiration, tips och hjälp att få. Sen är det för jäkla trevligt också.

Lycka till!

Historisk avkastning ingen är en garanti för framtida avkastning, och all investering är förenat med risk. Inget som står i detta inlägg ska tolkas som råd för hur ni ska investera. Man kan förlora pengar på börsen, men historiskt har det lönat sig över tid.  Jag hoppas inlägget kan inspirera er att ta tag i ert sparande på era egna villkor!

Kommentarer

  1. Kul att sparkalkylatorn kommer till användning och riktigt bra inlägg!

    SvaraRadera
  2. Vore kul att höra vidare tankar om hur livet hos Nordea Investor är. Skulle du rekommendera det till andra?

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Utvärdering av Nordea Investor, tankar kring courtageklasser och att ge rätt info

IIKS - ett bättre(?) alternativ till Avanza Zero?

Flytten till Nordea, uppföljning