The WallNu pratar vi inte om The Wall i Game of Thrones, utan en mer symbolisk vägg. Den där väggen som egentligen jag skulle vilja kalla en gräns snarare än en fast punkt. Gränsen för vad kroppen rent fysiskt orkar.

Jag har passerat den - och fick en fysisk reaktion med förhöjd puls, svettningar och panik - som satt i under fyra timmar. Det var rent ut sagt fördjävligt och efteråt var jag helt slut. Såklart beror detta på många faktorer; mycket på mitt faktiskt ganska krävande jobb, förhöjda stressnivåer, dålig sömn, skilsmässa och uppbrott. Kombinationen har inneburit att min kropp varit i försvarsläge under flera månader, och tillslut orkade den inte mer.

Det började nog med att jag började känna att minnet blev sämre, därefter började koncentrationsförmågan svikta. Initiativförmågan föll härnäst. Tillslut kom den fysiska reaktionen. Förloppet har väl tagit ca 5 månader gissar jag, men självfallet hade jag mycket på jobbet innan dess också. Skillnaden är och var väl att man kan hantera stresskällor från ett par håll i livet, men inte när man bombarderas från alla håll. Då blir det overload.

Jag valde att gå hem förra veckan. Det kändes som ett nederlag, samtidigt som jag ändå är stolt att jag gjorde det. Vårdcentralen hjälpte mig dagen efter, verkligen jättesnabbt måste jag säga. Läkaren tvingade mig att sjukskriva mig i två veckor, något som jag egentligen tycker är väldigt svårt. Men jag tror hon har rätt, jag måste vila - låta kroppen återhämta sig - och få ordning på sömnen.

Är allt kört? Nej,  jag tror verkligen inte det. Jag tror och hoppas jag ändå fångade detta i tid, jag känner mig faktiskt mycket bättre redan efter en vecka. Även om det såklart går lite upp och ned. Det som känns värst är att man är brännmärkt på jobbet. Det svider. Min chef var väldigt förstående och inte alls ifrågasättande, men direkt kom det upp att plockas bort från mitt projekt - för min egen skull. Vettefan om det hjälper, snarare tvärtom. Jag älskar att prestera och se till att vårt projekt blir så bra som möjligt, jag brinner verkligen för det. Dessutom är jag bra på det! Att få "enklare arbetsuppgifter", om än bara för en tid, skulle kännas piss. Jag hoppas vi kan ha en dialog om detta, jag tror faktiskt inte det är några problem att återgå om några veckor, bara kroppen får återhämta sig.

Vad ska jag göra då? Vårdcentralen ska hjälpa mig med samtal för att förbättra läget kring sömnen osv. Jag har börjat ta vitamintillskott efter tips från er. Jag vilar - och försöker göra roliga saker! Jag har börjat med yoga igen. Jag hänger mer på Twitter, det ger mig energi! Sen ska jag vila vila vila, om än bara huvudet.

Är jag orolig för min ekonomi? Nej, jag har dels en bra buffert - men tillsvidare behöver jag inte ens använda den. Jag kan anpassa utgifterna efter minskad inkomst i ett kortare perspektiv. På lång sikt är det dock så att jag behöver behålla min nuvarande inkomstnivå, men det ser jag inte som ett problem. Jag hoppas vara tillbaka på jobbet så snart det går.

Jag vill (återigen) säga tack till alla er på Twitter för ert fantastiska stöd. Ni är helt enkelt bäst. Ingen annanstans som på Finanstwitter finns lika mycket kärlek och stöd. Det är egentligen helt sjukt, nästan allt man läser om sociala medier är ju skit, men på Finanstwitter är det tvärtom. Där finns värme, omtanke och pepp. Det ger mig lite hopp om mänskligheten!

//SnackarGoja

Kommentarer

 1. Hej Snackargoja!

  Otroligt starkt att du skriver om detta och sprider budskapet att ingen är odödlig, vilket för många verkar vara den bild man vill eftersträva. Jag mådde också dåligt p.g.a. familjerelationer och mår fortfarande inte bra.

  Om du ännu inte testat det så är Headspace den väg som ledde mig tillbaka. Det är alltså en app som är gratis och som ökar din mindefullness. Suverän app som jag verkligen rekommenderar.

  Cheers and keep up the good work :)

  Kronan till miljonen - för varje krona är början på en ny miljon

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack KTM! Grejen är väl att om ingen berättar blir det något som är pinsamt. Det tycker jag inte det behöver vara, oavsett anledning som relationer, jobb, stress osv.
   Tillsammans bryter vi trenden och tar oss tillbaka.

   Radera
 2. Kämpa på Gojan! Tack för att du delar med dig, både dina framgångar och dina motgångar. Ta hand om dig!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack kompis! Tror det behövs folk som delar både bra och dåliga saker i livet - det ger en verkligare bild!

   Radera
 3. Kan inte tänka mig att vitamintillskott skulle ha någon betydelse för välbefinnandet. Dottern måste väl ha en mor som får ta ett större ansvar helt enkelt. Gå inte i väggen leta upp dörren helt enkelt. Jag har aldrig gått i väggen. Jag går dock ofta i taket av vad jag läser på bloggar.

  Krya på dig

  Lars

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Lars, förstår dock inte riktigt ditt meddelande. Varför skulle jag må bättre av att träffa min dotter mindre?

   Ha en fin kväll!

   Radera
 4. Hej!
  Jag har varit där, dock bara jobbrelaterat. Hade turen med en stöttande familj. Var ändå försiktig med jobbet om det är mycket stress därifrån. Jag blev sjukskriven en gång till efter att jag gått tillbaka till jobbet för snabbt och chefer som inte riktigt förstod och skyndade på alldeles för fort. Andra svängen tog längre tid att återhämta sig från och kändes som ett större misslyckande.

  Hitta någon att prata med, gör saker som är kul. Ibland får "hemmaprojekten" ta den tid det tar. Rör på dig, minst en promenad om dagen. Den behöver inte vara lång.
  Lycka till!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack PB!

   Jag ska försöka, det är inte lätt bara. Man vill ju gå tillbaka och prestera på 100% igen så fort som möjligt. Vettigast är nog dock att vara lite försiktig, som du säger.

   Ha en trevlig kväll!

   Radera
  2. Ja vi vill så gärna prestera, det kan ibland vara ett problem. Var lite försiktigt. En kollega sa en gång: Du ska jobba i många år till, vad gör det om du inte är på jobbet några månader.
   Min största lärdom är att jobbet inte är så viktigt. Barnen före allt. Nu jobbar jag 85%. Sämre ekonomi men bättre liv :) Det funkade för mig. Inte säker det är det bästa för dig såklart.

   Ha en bra kväll du med!

   Radera
  3. Absolut, MiniGojan är och kommer alltid vara prio 1!

   Radera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Utvärdering av Nordea Investor, tankar kring courtageklasser och att ge rätt info

IIKS - ett bättre(?) alternativ till Avanza Zero?

Flytten till Nordea, uppföljning