Castellums årsstämma ur ett fågelperspektiv

Allt som skrivs nedan är ren goja och ska inte tas för råd i någon form. Det är enbart MINA egna personliga upplevelser av Castellums stämma. Jag är som ni förstår, eftersom jag deltog i stämman, aktieägare och ämnar vara det under lång tid. Är ni intresserade av bolaget MÅSTE ni göra er egen analys och ha med er att man kan förlora pengar på aktiehandel. 
I torsdags var jag på Castellums stämma, vilken är en av de första jag deltagit i. Det var väldigt mycket folk och jag måste säga att jag blev positivt överraskad över den ganska låga medelåldern på stämman. Jag var rätt säker på att jag, @utdelaren och @aaktienovisen skulle vara de enda under 30, men ICKE, det var massor med yngre på stämman. Troligtvis någon aktieförening från Chalmers utöver enskilda aktieägare skulle jag tro, men väldigt kul att se.

Roligast såklart var att få träffa lite fler människor från Twitter! @Utdelaren har jag träffat förut, men på stämman mötte jag också upp med @aaktienovisen och @aktiepappa (AP+AF) . Det var superroligt att få ansikten på dessa twitterkompisar och jag hoppas verkligen att vi ses igen. Vi pratade löst om en #aktiepub i Göteborg, något jag verkligen hoppas materialiserar sig. Ta det som en hint kära läsare, anordna något! Att sen @attvaljalycka inte valde att hälsa var väldigt synd, men kanske nästa gång? Jag bits inte jättehårt, näbben till trots.


Nå vidare till själva stämman.

”Låt oss förbjuda bild- och ljudupptagning” - Förslag från stämmordförande Sven Unger som sedan godkändes av stämman
En av de första punkterna väl inne i salen var att förbjuda fotografering under själva stämman – vilket är jättetråkigt tycker jag. Hade inte detta röstats igenom hade jag tagit mycket kort och kunnat göra ett bra mycket roligare inlägg. Det känns dessutom ganska stenålder att göra på detta vis, när man pratar om digitalisering och att aktien nu har blivit en folkaktie. Istället sluter man stämman när andra bolag som Avanza öppnar upp och livestreamar över Youtube. Tyvärr tänkte jag på detta EFTER stämman, annars hade jag lyft frågan under frågestunden. Det får bli nästa år om inte @saxborn svarar på min fråga över Twitter – något jag hoppas på såklart.

Ni har säkert redan läst @aktiepappas inlägg om stämman men jag ska summera mina tankar lite nedan ändå.

Både styrelseorförande Cecilia och VD Henrik upplevs mycket kompetenta. Jag är glad att de leder Castellum! Likt många andra kommenterat är arvodena till styrelsen höga, så det krävs att bolaget fortsätter leverera på topp, annars bör nog kompensationen minskas – bra arbete ska belönas, men presterar man inte bör också kompensationen justeras ned. Det bör vara möjligt att göra från år till år.

Jag tog ca 10 a5 anteckningar från stämman men jag ska inte tråka ut er med alla detaljer.

Några saker vill jag dock belysa.

”Ett IKEA för stadsutveckling” – Cecila om Castellums anseende


Cecila tryckte på att Castellum ”bygger stad” och att man ser bra affärsmöjligheter med kommuner och landsting. Man har blivit en partner att lita på, som man vänder sig till för diskussioner om framtida projekt. Det tror jag är bra! Cecila villockså framhålla att Castellum har bra finansiella muskler för att agera på möjligheter i marknaden. Som @aktiepappa skrev var hon också väldigt stolt över andelen free float i bolaget. Hon tryckte också på att antalet aktieägare ökat med nästan 50% på bara några år och att man är stolt över att vara en folkaktie – än mer anledning att göra stämman tillgänglig för fler kan jag tycka.

”Utdelning är en central del i Castellums löfte”
säger hon vidare och man föreslog (och stämman godkände) den 20:e höjningen av utdelning, vilket såklart är något man är stolt över. Utdelningsfokuset diskuterades lite grann på stämman, men inte på något vidare allvar. Jag tycker att det är bra med utdelningen och att den hålls stabil.

Därefter tog VD över ordet och han höll ett starkt anförande. Med alla mått mätt var han mycket stolt över 2017, och jag är benägen att hålla med, det har varit ett mycket bra år! Belåningsgraden är fortsatt låg, man har bra kassaflöde och han såg mycket positivt på hyresförhandlingar etc inför 2018.

”Hållbarhet är lönsamt” – Henrik Saxborn om varför Castellum jobbar med hållbarhet.


Henrik säger sig heller inte se någon minskad efterfrågan på komersiella fastigheter trots att detta sker på boendemarknaden. Tvärtom. Den minskade efterfrågan på boende kan dessutom ge möjligheter tror Henrik, att fler byggare vill offerera på projekt osv. Även materialtillgång bedöms kunna bli lättare att få ett bra flöde på.

Vidare trycker VD på att Castellum är välpositionerade för den ökade E-handel som spås och har rätt typ av fastigheter och lägen för att möta det ökade behovet av logistikhubbar. Det tror jag är mycket bra!

@aktiepappa nämner också målet kring 10% tillväxt per år, vilket är ett tufft mål. Jag vet inte vad jag tror, men jag hoppas såklart på detta. Klart är att bolaget har stabila finanser och ett bra kassaflöde, och att man är taggad för att försöka öka vinsterna mer under 2018. Tiden får utvisa hur det går, men jag är positiv. Castellum är ingen snabb kursdubblare, men det är väl inte heller därför man äger bolaget?

Totalt sett var det en mycket bra upplevelse att gå på stämman, och jag tycker att den var förhållandevis rolig – jämfört med vad man hört om stämmor iaf. Både ordförande och VD gav som sagt ett mycket gott intryck, och Sven Unger som ledde stämman var oerhört proffsig. Det är en stämma jag kan rekommendera att delta i.
Vill ni läsa mer rekommenderar jag Castellums utomordentliga årsredovisning, en tjock och matnyttig lunta!


//@SnackarGoja

Kommentarer

 1. Tack för rapporten Gojan! Roligt att höra att du var nöjd med stämman. Har fortfarande min första att gå på. Funderar på att köpa några aktier i nåt närliggande bolag bara för att. Bor inte speciellt nära någon storstad.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för dina fina ord! Det kan vara nyttigt att gå på någon stämma. Ett tips är annars Avanza som livesänder sin, och du kan vara med oavsett om du är aktieägare eller inte!

   Radera
 2. Helt off topic....
  Men...., Gojan, du har ju tidigare skrivit om att du testar Nordeas KF (Framtidskapital)
  Har också gjort det, för att få tillbaka källskatten på utländska utdelningar snabbt.
  Ca 6 veckor skulle det väl max ta?
  Men till min stora förvåning får jag inte skatten tillbaka, har väntat mer än 3 månader i vissa fall.
  Har du fått den tillbaka? Hur snabbt i så fall?

  /Mike

  Ps
  (Dock funkade det bra för Autoliv där de inte inte drog skatt ö.h.t.)

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Utvärdering av Nordea Investor, tankar kring courtageklasser och att ge rätt info

IIKS - ett bättre(?) alternativ till Avanza Zero?

Flytten till Nordea, uppföljning