2017: Årets resultat

Likt alla er andra bloggkollegor och twittervänner ska jag självklart summera mitt resultat för 2017:


Resultatet i korthet:
 • Portföljen har under året gått från 19.992kr till 216.570kr. Jag har satt in 212.135kr, varav det mesta nu under sista kvartalet, delvis från vinst av husförsäljning. En del pengar ska in från vinsten under första kvartalet 2018.
  • Det är jag väldigt nöjd med och insättningarna är mer än jag räknar med att sätta in framöver per år.
 • Utvecklingen totalt under året har varit 11,16%.
  • Detta motsvarar ju ett standardår på Stockholmsbörsen, om man räknar in utdelningar så det får ses som godkänt
 • Alpha mot SIX30RX ligger på 3,40%
  • Det är jag riktigt nöjd med för att vara mitt första år som aktiv! Målet för nästa år är >2% mer än SIX30RX. Jag vill långsiktigt ligga på minst 2% bättre än index i genomsnitt per år, det gör riktigt stor skillnad för portföljen om man klarar det!

Man kan såklart dyka lite djupare i siffrorna och då kan man konstatera att min direktavkastning ligger på 2,33% och att mitt estimat på utdelningar per månad nu är 392kr/mån för 2018. Jag närmar mig kvartsmiljonen, vilket är en milstolpe likt målet på 500kr/mån i utdelning - dessa lär jag ta tidigt under nästa år om vi inte ser en skarp vändning nedåt. Jag har också sparat ganska bra under året, med en sparkvot om 28,1%. Under nästa år förväntar jag mig att denna kommer ligga kring 20% istället.

Portföljen då? Vad har jag för innehav och vilka är vinnarna? Vi håller oss till innehaven hos Nordea för vinnare/förlorare, för enkelhetens skull. De övriga är ändå varken bäst eller sämst.

Bland vinnarna ser det lite missvisande ut kan jag tycka, eftersom jag fyllt på nyligen i EVO. Innan dess låg jag plus ca 40%. Även Blizzard som nu inte är med på listan är ett sådant innehav där jag legat mycket plus, men sedan "snittat upp" mig, helt enkelt eftersom jag är långsiktig.


Bland förlorarna ser man ett innehav från min kvantitativa strategi, SAS. Skanska har tagit en hel del stryk sedan jag gick in, men sett med utdelning är det inte så illa. Detsamma gäller OHI som i skrivande stund har en DA på 9,39%(!).


Portföljen ser i dagsläget ut som följer, men en del rensning ska till, och ytterligare bolag ska köpas in i den kvantitativa delen (mer info kommer om detta). I övrigt ska jag starta upp en kortsiktig delportfölj under 2018.

All in all, så är jag fantastiskt nöjd med mitt första år på börsen som aktiv! Jag hoppas på ett ännu bättre 2018!

Mina mål för 2018 hittar ni här.//@SnackarGoja

Kommentarer

 1. Hej!

  Hur mycket fick du i utdelning efter skatt under 2017? :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Svaret döljer sig i översiktsbilden, men ca 2000kr. Det mesta av kapitalet kom in sent på året, och därav fick jag ingen nytta av det under utdelningssäsongen.

   Radera
  2. Haha jäklar vad blind man kan vara ibland... :-)

   Ah jag förstår, verkar ju dock som att du är på god väg och att utdelningarna förväntas växa fint i år!

   Radera
 2. Riktigt snygg excel mall. Håller fortfarande på att försöka förstå vissa delar, men snyggt jobbat. :) tack.

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Utvärdering av Nordea Investor, tankar kring courtageklasser och att ge rätt info

IIKS - ett bättre(?) alternativ till Avanza Zero?

Flytten till Nordea, uppföljning