Hedge mot sig själv?

Strategi är ett (känslomässigt) svårt ord och jag tycker det kan vara svårt att committa till en strategi på lång sikt. Därför införde jag för en tid sedan en regel att jag inte får ändra min strategi oftare än var sjätte månad och just nu sitter jag och väntar på att det ska bli dags. Jag vill såklart ändra i strategin (igen) och addera en kvantitativ del i portföljen.

Men häri ligger en svårighet och tankenöt som jag inte tagit mig igenom än. Kan jag committa helhjärtat till en kvantitativ strategi på en horisont på >3år? En sådan del av portföljen ska man inte röra för ofta och 6 månader är på tok för kort horisont för ett sådant upplägg!

Jag tror dock att vi får backa ett steg, vad hade jag tänkt mig för portföljen i sin helhet?


Varför denna fördelning? Jag tycker investmentbolag lägger en fin grund i portföljen och jag tycker de är ett grymt bra verktyg för att uppnå diversifiering. Man kan också använda dem för att styra sin branschfördelning. Jag har skrivit lite om det HÄR.

Sen kommer vi då till den kvantitativa delen. Denna vill jag ha för att ta bort en del av investeringsbesluten från mitt eget beslutsfattande. Jag väljer att se det som en hedge mot mina egna dumma beslut. Det betyder inte per automatik att jag tror att jag ofta eller alltid tar dåliga beslut, utan snarare att jag väljer att minska risken för att eventuella sådana får för stor påverkan på portföljen. Se det som diversifiering!

Jag tilltalas av enkelheten i Magic Formula, som också historiskt presterat riktigt, riktigt bra. Se bara nedan från Börsdatas strategisida (de senaste 15 åren):


En styrka med Magic Formula är, om man ska tro Joel Greenblatt, att den inte alltid är bra. Den underpresterar index vissa år, vilket får folk att ge upp. Det bidrar till att den fortsätter fungera bra, utöver urvalskriterierna som den använder för att screena bolag.

"Problemet" är ju bara att börsdata har ett gäng modifierade MF:s som jag också tycker är intressanta. Speciellt att lägga in en trendbit tilltalar mig. Dock finns ingen backtestingfunktion för dessa, tyvärr...

Sen vill jag nog ha en amerikansk variant av MF också och där finns screenern magicformulainvesting.com att tillgå. Den drivs (eller iaf betalas) av Joel Greenblatt. Där går inte att lägga på modifikationer a la Börsdata. Ska jag låta strategierna vara olika? Eller ska jag låta den svenska MF:en vara enkel så de synkar? Hur hade ni tänkt där?

Portföljen, som den ser ut nu ser ni nedan. Jag har redan mina investmentbolag, där jag till och med ligger lite tungt för tillfället. Casen, just nu, finns där också. Det är den kvantitativa delen som saknas.


Vad tror ni om upplägget och vad tycker ni om Magic Formula?Kommentarer

 1. Jag hade tidigare en MF-portfölj i USA, som grundades i magicformulainvesting.com screener. Jag vill som du ha med momentum. Det löste jag genom att lägga in screenern i Avanzas beavkningslistor, där får du sedan se utveckling på 1 månad, 3 månader osv och kan räkna på vilken aktie som har bäst momentum. På detta sätt hade jag också varje månad sparat screenerns resultat och kunde kolla vilka som gick bäst varje månad, för att som om momentum gav effekt

  Hoppas det hjälper!

  SvaraRadera
 2. ‪Jag har haft MF enligt Börsdatas screener sedan augusti 2016 och har gått - 7% under perioden vilket underpresterat index med ca 25%. Jag har screenshot från Börsdata vid köptillfället och bolagen som föreslogs då stämmer inte alls med vad du får fram för bolag då du backtestar.den ”historiska avkastningen” och tittar på detaljerad historik. Exempelvis har Fingerprint legat på första position i MF under 2016, men har på ett magiskt sätt försvunnit då du backtestar MF ett år bakåt på Börsdata. Poängen är att Historisk Avkastning för Magic Formula på Börsdata inte har något med verkligheten att göra. ‬Man kan uppleva historiken snyggats till efterhand, och jag har inte fått någon riktigt bra förklaring då jag kontaktat Börsdata.
  Mvh

  SvaraRadera
 3. Hej. anledningen till att fingerprint inte visas i Backtester är att vi alltid beräknar backtestet med Helårsrapporten. Den listan som visar "Just nu" visar alltid senaste rapport (R12). För fingerprint så skiljer sig rapport datan +aktiekursen så mycket åt att Fingerprint inte kvalar in på strategin i Backtestet. Dvs ROC och EY blir helt olika mellan Backtest och Just Nu listan.
  Hoppas detta förklarar vad som sker.
  Maila oss annars igen,
  Mvh
  Börsdata

  SvaraRadera
 4. Tack för förklaringen! Problemet är att grafen över historisk avkastning för MF, som ibland publiceras i olika forum som denna blogg, blir missvisande om man inte känner till att det är andra bolag som backtestet bygger på, än vad som verkligen skulle dykt upp i screenern om man handlat vid dessa tidpunkter.

  Vill bara klargöra att det här inte är någon allmän kritik mot Börsdata - som ju erbjuder fantastiskt bra verktyg för investerare - utan bara mot backtestet av MF.

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Utvärdering av Nordea Investor, tankar kring courtageklasser och att ge rätt info

IIKS - ett bättre(?) alternativ till Avanza Zero?

Flytten till Nordea, uppföljning