Utvärdering av Nordea Investor, tankar kring courtageklasser och att ge rätt info

För att hålla en lång historia relativt kort (okej, såhär i efterhand blev inlägget långt) bestämde jag mig tidigare i veckan för att undersöka om en flytt till Nordea kunde vara något för mig. Det finns väldigt lite info om Nordea Investor och det är inte många som verkar använda deras plattform på Twitter, så som modiga pionjärer har ett flertal finanstwittrare gett sig på tjänsten för att testa. En av dem är jag.

Varför då? Jag får inte ett skit betalt av någon och troligen tycker @Investeraren och @Philipscholtze (vilket i så fall är synd, jag tycker de är sköna grabbar :)) att detta är ett jobbigt inlägg, men jag tror att det är bra för oss sparare. Jag hoppas de ser dialogen som konstruktiv och nyttig, och i alla fall ur sitt "Unga aktiesparar-perspektiv" faktiskt till och med kan hålla med.

EDIT: Nicklas har under dagen verkligen engagerat sig i frågan på Twitter. Han har lyssnat, tagit till sig och kommer ta med sig feedbacken till Avanza. Tack för det Nicklas =)!

För UA ska ju vara oberoende och verka för  unga sparares bästa samt stå för informationsspridning och utbildning. Att beskriva gammel/storbanker som dyra och stela är oförtjänt, vilket jag kommer visa i mitt inlägg nedan.

Avanza och Nordnet har haft fri spelplan länge och när jag började spara i fonder för flera år sen var Avanza det självklara valet. Även när jag satte igång med aktier var det inget snack om saken. 0,25% i courtage är väl inte dyrt, eller? Och handla utanför sin courtageklass det gör man väl inte heller?

Tji fick jag och jag har efter dialog med flera andra investerare insett hur otroligt värdelösa courtageklasserna är! Vill man sälja en större post på säg 50 000kr, men normalt sparar ca 10 000kr i månaden, då har man troligen courtageklass mini. Det betyder att du ändå betalar 0,25% i courtage, och alltså betalar du 50kr mer i courtage än du borde!!! För att sätta det i perspektiv så skrek sig nätmäklarna hesa över Ulla Anderssons (obotligt korkade) skattehöjning på två påsar ostbågar (det heter fasen inte krokar). Redan på en(!) affär betalar du tre påsar för mycket i courtage. Men värst av allt enligt mig är courtageklasserna, det är så jäkla illa om du skulle välja courtageklass small för att du vill göra lite större affärer med courtaget 0,15%, ja vill du då sen göra en affär på 500kr till tex barnsparandet, då betalar du sjuka 7,8% i courtage!
OBS detta är inget skämt, utan minimicourtaget är 39kr oavsett med courtageklass small.

Det påverkar min MiniGojas barnspar alldeles för mycket för att det ska vara okej, och det var faktiskt detta som triggade mig till att prova Nordea.

Okej, låt oss gå vidare till vad jag ser som en bonus, en stor courtagebesparing! Avanzas courtage är 0,25% för de allra flesta, så låt oss räkna med det. Nordea har 0,06% i courtage, oberoende av affärens storlek, eller hur mycket kapital du har. Det är VÄLDIGT mycket bättre pris och en betydligt schysstare prismodell.

Du sparar per affär enligt nedan tabell:
Men vi gillar ju ränta på ränta så låt oss leka lite med det. Jag har varit konservativ i mina beräkningar, tror jag. Tycker någon att något verkar orimligt, hojta då till (och naturligtvis friskriver jag mig från evt tankevurpor =P).


Jag har räknat med att man sätter in 120 000kr/år, inte orimligt bland alla finanstwittrare. Vidare har jag räknat med att man får 3% i utdelning som naturligtvis återinvesteras. Jag har också räknat med att man under året omsätter 20% av sitt totala kapital. På 25år blir besparing hela 167 437kr!!! För att översätta det till gängse valuta på finanstwitter blir det 9568 påsar ostbågar! Det är jäkligt mycket.

Om ni tycker att nätmäklarnas reaktion på skattehöjningen fortfarande är proportionerlig eller om de agerar lite ur egenintresse lämnar jag till er att bedöma själva.

Nå, nu vet ni varför jag bestämde mig för att spana in Nordea så låt oss gå vidare till mina högst personliga åsikter om Nordea Investor. Jag tror att jag kommer välja att dela upp det i kategorier.

Enkelhet att bli kund


Att bli kund var väldigt enkelt, inget att klaga på där. Du skapar dig ett konto och du kan göra detta med mobilt bankID. Därefter kommer ett sms som bekräftar att ditt konto är registrerat. Det tog ca 5min för mig. Du kan välja bort ALLT när du blir kund och kontot har då 0kr i fasta avgifter. Bra!

Att öppna ett ISK var också det lätt!Kapitalförsäkringen däremot är svårhanterad. Dels måste du efter att ha öppnat den ringa och aktivera aktiehandel manuellt, dels är det svårt att göra insättningar. Dessa måste ske genom gamla internetbanken. Nordeas digitalisering haltar efter här!


Funktioner och design (UX)
Plattformen funkar. Den ligger i designnivå någonstans mellan Avanza och Nordnet, där Avanza är klar vinnare. Funktionsmässigt har den allt du BEHÖVER, men nätmäklarna ligger före.
Du kan: Lägga ordrar, se utvecklingen i procent (men ingen graf finns ännu, den är planerad att komma nästa år), kolla grafer och data på aktier/fonder etc du är intresserad av osv, egentligen allt du behöver. Plattformen är dock inte lika sofistikerad som Avanza/Nordnet. Du kan skapa en egen börssida med massa intressant och ointressant innehåll, det finns en bra översiktssida och allt ser ok ut.

Sätta över pengar gör man genom att föra över till sitt sparkonto (någon direktinsättning finns inte), och sen vidare till sitt ISK-likvidkonto (ett likvidkonto skapas automatiskt per ISK). Observera att insättningar hit räknas som insättningar till ett ISK och alltså påverkar din skatt.
Utöver det får man tillgång till Nordeas analyser av bolag, gratis. Det är en nice touch!
Teknisk mognad av plattformen
Plattformen är inte färdig. Jag drabbades första kvällen av ett tekniskt problem, där det såg ut som att pengar försvann från kontot i två omgångar. De var tillbaka efter nattkörningen, men det var väldigt konstigt. Nordea har uppmärksammat felet och deras IT-avdelning undersöker, men man får lite känslan av att man använder en betasida som inte blivit testad ordentligt. Underliggande system är säkert bra, men diverse konstigheter ibland kanske man får vänta sig? Vad man tycker om det lämnar jag till er själva att bestämma. Personligen tycker jag det är okej och sålänge de fortsätter att utveckla plattformen blir det ju bara bättre. Mycket verkar vara på gång, förutom grafen för utveckling av kontot som jag nämnde tidigare!

Support
Här har det varit lite blandat, men mest positivt. Via Twitter, där Nordea har support från 7-22, och där är supporten grymt bra! Inget att klaga på. Värdepappersdesken har varit proffsiga men kanske inte är vana vid jobbiga frågor av teknisk art?

Ni läsare svarade på en poll jag la ut häromdagen om vad som är okej tid för lösning/återkoppling - det tog i mitt fall ca 48h - 85% tyckte att det skulle ske inom 24h. Jag tycker ändå att de har hanterat det bra trots allt, och jag tror inte nätmäklarna hade kunnat svara snabbare heller. Tekniska problem kan ta tid att hitta en lösning på, så jag tyckte att det var bra med återkoppling att de arbetar på problemet.

Telefonsupporten har varit bra (och har öppet 24/7), men för generell. De har inte kunnat svara jättebra på mina frågor, men då kan man ringa värdepappersdesken istället. Chatten i Nordeas app vill jag dock dissa. Tjejen jag pratade med där dumförklarade mig, trots att jag hittat ett riktigt tekniskt fel. Det var låg nivå, typ, "har du provat att starta om din webläsare?" Dryg var hon också. Men, detta var troligen en enskild individ, och efter att ha haft kontakt med ca 6pers på Nordea var hon den enda som varit dålig.

I stora drag tummen upp för supporten alltså!

Att flytta från en annan bank
Detta är enkelt och kostnadsfritt! Du ringer support, eller hellre kanske värdepappersdesken och ber dem initiera flytten. I samband med det stängs dina ISK hos din tidigare bank. När kontot väl är flyttat, kan du justera GAV-kurserna så att du behåller infon kring dina innehav.
KF-konton kan inte flyttas mellan några banker så där behöver du sälja av innehaven och köpa på nytt. EDIT3: Pengar på ett KF är låsta i ett år från skapandet av försäkringen. Läs på mer hos Nordea.

Prisnivå
Tycker det är självförklarande i och med min prisjämförelse innan, det är extremt mycket mer fördelaktigt att slippa courtageklasser och att dessutom få så lågt courtage som 0,06% är ju grymt bra.
EDIT: Nedan ser ni Nordeas prislista, som alltså gäller oberoende på hur mycket kapital du har.

EDIT: En annan bonus som jag tror att alla utdelningsjägare kommer gilla är att källskatt på utländska innehav betalas tillbaka till 100% redan inom ca 6 veckor till din KF! Det är väldigt bra och du får igång ränta på ränta på din utdelning bra mycket snabbare än de ca 3(?) år som nätmäklarna har.


EDIT: En anonym kommentar nedan frågade om det kostar något att flytta FRÅN Nordea om det visar sig att man inte är nöjd med tjänsten. Det trodde jag självklart inte att det gjorde, men jag hade fel! Detta tycker jag är viktigt att belysa för er läsare!

EDIT IGEN: Sen detta blogginlägg publicerades har Nordea valt att helt ta bort flyttavgifter!

Kommer jag då att flytta?
Svaret blir troligen ja. Prisnivån är så otroligt mycket bättre, och framförallt (och otvivelaktigt viktigast för mig), Nordea har inga courtageklasser. Du får helt enkelt 0,06% courtage, alltid. Cash is king.

Interfacet är faktiskt MYCKET bättre än vad som låtits påskinas på Twitter, och allt baissande av storbankerna är oförtjänt. Supporten är bra. Nordea ligger heller inte på latsidan utan har ambitiös utveckling på gång för plattformen.

Avslutningsvis vill jag säga att ni inte får glömma att ni är KUNDER till bankerna, oavsett aktör. Ni kan ställa krav, och passar erbjudandet er inte, då kan ni byta. Jag blir på riktigt orolig när jag i #pratapengar-flödet ser folk benämna sig själva som "medlemmar" hos banker etc. Det är direkt felaktigt.

Banker tjänar pengar på er, ni bör välja den som passar er bäst och som har schysstast villkor - inte någon som ni hyser en oförtjänt lojalitet till.

För mig blev droppen att när jag frågade Avanzas support varför de tycker det är smart med courtageklasser och att MiniGojan ska få betala 7,8% i courtage och de svarade med standardsvaret: "...vi ser löpande över våra priser och vårt erbjudande". Det vill säga, de tycker det är strunt samma, det är ju trots allt en lönsam prismodell.

Jag hoppas fler får upp ögonen för hur kundovänliga courtageklasser faktiskt är!

EDIT2:
Jag tror att jag lyckats vara ganska objektiv ovan, jag har iaf gjort mitt bästa.
Det finns både bra och dåliga saker med varje aktör. Positivt med Nordea är courtaget och att de inte har courtageklasser. Negativt är att deras tjänst är lite i betastadie.

Med tex Avanza och Nordnet är det lite tvärtom, ffa Avanza har en fantastisk tjänst (i både web och app), men de är dyra jämfört med Nordea. Courtageklasser är värdelöst.

Det är upp till er alla att själva utvärdera vad som passar ER bäst.
Tack!Kommentarer

 1. Testade Nordea, men återvände till Avanza. Saknade all extrainfo som Avanza erbjuder. Någon krona mer i courtage är det helt klart värt att betala för Avanzas alla förtjänster.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för din kommentar!

   Alla är vi olika och landar du i det beslutet är det rätt för dig.

   Det handlar dock om mer än någon krona, vilket jag hoppas framgår i inlägget.

   Radera
 2. Nja, för mig handlade det bara om någon krona då mina affärer ofta ligger på 1000-2000 kr.
  Sen är väl Nordes fondutbud väldigt skralt också? Har de någon gratisfond?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fond vet jag inte, jag sparar inte i fonder i någon större utsträckning. Tycker Zero är för smal ändå.

   Du bör räkna på antal affärer och din omsättning per år, inte enbart affärens storlek. Det blir många kronor på ett år.

   Radera
 3. bra inlägg
  Jag är nordea kund sedan innan och har provat nordea investor. Avanza har en app som är tokigt bra. Men jag kommer också att börja använda Nordea investor för kommande inköp.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för ditt svar Poa :).

   Håller med dig, Avanzas app är bäst idag. Men för mig räcker det inte!

   Radera
 4. Hur är det med skatteåterbäringen från utländska aktieutdelningar hoss Nordea?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du får tillbaka 100% av källskatten inom ca 6 veckor på ett KF-konto!

   Radera
 5. Tack för ett bra inlägg. Jag har öppnat ett konto för några månader sedan men inte börjar använda det. Detta med att man får tillbaka källskatten så snabbt är en stor sak. Det som gör att jag tvekar är dels att jag inte får ut pengarna utan att behöva ha någon tjänst där som kostar per månad men framför allt att jag inte litar på dom. Min erfarenhet av bra erbjudanden är att de snabbt försämras. Sparkonton tex är en klassiker. Någon kör en drive med tex 1.5% ränta och när de fått in tillräckligt med pengar så smygs det ut en sänkning. Alternativt så byter de namn på kontot och tvingar en till ett aktivt val för att inte ligga kvar med sämre villkor. Detta hände mig på Resurs Bank att jag låg med pengar i ett konto med nollränta som innan hade haft en OK ränta. Bäst av allt är nog att man kör med flera aktörer och kör barnspar där det är bäst, stora affärer där det är bäst och så vidare. Visst, det är inte optimalt men det finns ingen aktör som är bäst på allt. Som vanligt är det vår bekvämlighet och lathet som bankerna utnyttjar. LF har rätt bra villkor också men har bara svenska aktier.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bra att vara skeptisk. Det finns självklart dåliga sidor med alla erbjudande och det är viktigt att belysa. Tex upptäckte jag nu att det kostar 10kr/innehav att flytta IFRÅN Nordea om man skulle vilja byta i framtiden. Det är kasst.

   Radera
  2. Va??? Tar de ut en avgift för uttag från en KF???

   Radera
  3. Nej, KF kan du inte flytta. Där får man sälja innehaven och flytta pengar afaik.

   Radera
  4. Nej, jag pratar om att flytta vp till/från en KF. Jag syftar på det som Krösus Sork skrev ovan att det kostar pengar att plocka ut cash från en KF hos Nordea. Stämmer det verkligen???

   Radera
  5. Pratar INTE om att flytta vp skall det vara...

   Radera
  6. Var läser ni det? Jag hittar inget på:

   https://www.nordea.se/privat/sparande/handla-placera/framtidskapital-vuxen.html#tab=Priser-och-villkor

   Radera
  7. Jag läste en kommentar i en annan blogg. Där var det någon som ville sälja av lite och föra över. Att föra över gick inte utan internetbank och det kostade 15 eller 20 kronor i månaden eller vad det nu var.

   Radera
  8. Det stämmer tror jag, men när jag pratade i telefon m dem lät det förhandlingsbart.

   Radera
  9. Skickade en tweet till dig på Twitter!

   Radera
  10. Hej Goja! Gärna skicka en tweet till mig också. @swoop75 :-)

   Radera
 6. Jag håller med sorken. Det finns en inbyggd skepsis hos mig med angående plötslig förändring av villkoren.

  Kollar man bara på courtaget så är valet enkelt.

  Men du skriver att om man är missnöjd så är det bara att flytta. Men det är inte så "bara". Det kostar massa pengar, kolla deras prislista. Att flytta TILL dem är gratis, men dyrt att flytta från. Det kostade inget att flytta FRÅN avanza t.ex.

  Sen ville jag utvärdera deras plattform/UI genom att flytta min lilla IPS på 18k bara för att köpa och sälja lite smått i den. En miss jag gjorde var att inte se att det fanns en årlig avgift på 140 kr. Och för att flytta IPSen så kostar det 500 kr. Typiskt "gammelbank"-tänk.

  Jag vill jättegärna tro att det "bara" är att flytta till dem och börja handla aktier och se glad ut för evigt. Men jag vet inte....

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, initierar du flytten från tex AZA eller NN ska det vara kostnadsfritt att byta tillbaka. Precis som att byta till Nordea.

   Det är hälsosamt att löande utvärdera bankernas erbjudande och priser (see what I did there?) och välja det som passar dig bäst. Det kan självklart ändras över tid.

   Radera
  2. Jag hade fel här och har uppdaterat inlägget med info från Nordea! Tack för din feedback!

   Radera
 7. Nordea känns som det självklara alternativet för utländska investeringar i kapitalförsäkring, åtminstone ifall man jämför med Avanza (där jag själv är kund i skrivande stund):

  Fördelar:
  + Tillgång till fler marknader
  + Lägre courtage
  + Snabbare återbetalning av utländsk källskatt (100%!)

  Nackdelar:
  - Sämre hemsida

  Det här med flyttavgiften är så klart inte särskillt snyggt av Nordea, men ska man vara krass spelar det ingen roll när det gäller KF, då innehaven inte kan flyttas hur som helst. Ifall man nu byter till Nordea och Avanza bestämmer sig för att matcha Nordeas erbjudande är man dock fast med den sämre hemsidan. I så fall får man väl glädjas över att man hjälpt till att förbättra villkoren för oss alla.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Väldigt vettig kommentar och kanske vad jag själv väljer att göra. KF hos Nordea är ju med snabb återhämtning av källskatt och lågt courtage överlägset alternativen =)!

   Stort tack för att du tog dig tid att kommentera!

   Radera
  2. Tack själv för det tänkvärda inlägget! : )

   Är redan kund hos Nordea (vardagspaketet), så att lägga de utländska innehaven på KF hos dem känns ändå hyfsat smidigt. Sedan investerar jag ju inte för att titta på fina webbsidor utan snarare fina avkastningssiffror. ; )

   Radera
 8. Har funderat ett tag på att byta till Nordea, men jag får en känsla av "för bra för att vara sant". Som några andra säger så är jag orolig för att vilkoren ändras när man väl börjat handla där, högre courtage etc.

  Men ja, det lockar verkligen. Jag skulle personligen spara tusentals kronor i courtage om jag flyttade.

  SvaraRadera
  Svar
  1. En sådan ändring inbillar jag mig att de måste informera om. Blir det en försämring får man väl byta? Det är kasst att de tar ut en avgift för att flytta men 10kr/post är ju överkomligt. Principiellt ogillar jag det dock!

   Radera
 9. Måste bara skriva att det här var ett riktigt bra inlägg snackargoja. Har länge funderat hur det egentligen fungerar att handla hos Nordnet. Jag har bara handlat hos Avanza tidigare.

  Mest troligt kommer jag nog fortsätta hos Avanza :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack KTM =)! Varje gång du försöker courtageoptimera dina köp, tänk då tillbaka på detta inlägget ;).

   Radera
 10. Hej!
  Nordea kommer ta bort flyttavgiften inom några dagar!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej!

   Tack för kommentaren =). Har du någon källa på det?

   Radera
  2. Skickade dina önskemål till ansvariga personer. Bör vara klart till nästa vecka så kolla prislistan i slutet av nästa vecka

   Radera
  3. Låter jättebra, jobbar du hos Nordea?

   Radera
 11. Kan du Nordaanställde även fixa så att kontantuttag från KF är möjligt även år 1,
  samt att göra kontantuttag utan att betala runt 15:- PER MÅNAD i avgift?

  SvaraRadera
  Svar
  1. 12Kr kostar det, men jag har inaktiverat detta. Pengar ska in, inte ut.

   Radera
  2. År ett på en kf är svår och vad jag vet går det inte hos ava,nn heller!
   Om ni skickar länk eller visar vad den avgiften står så kan jag göra ett försök. Inga löften dock��

   Radera
 12. Tack!

  Länk:
  https://www.nordea.se/privat/sparande/handla-placera/framtidskapital-vuxen.html#tab=Mer-fakta

  Går utmärkt att ta ut år 1 hos Avanza. (Kanske att det måste vara minst 1000:- dock)

  SvaraRadera
 13. Vara KVAR minst 1000:- skall det vara... :-)

  SvaraRadera
 14. Hittar inte avgiften

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ah, trodde du ville se uttag-år-1-grejen...

   Här är länken om avgiften. Vardagspaket krävs...
   https://www.nordea.se/privat/nordeas-vardagspaket.html#tab=Priser-och-rantor

   Radera
 15. Menar du detta?

  "Check-in, för dig som är 18 - 28 år

  Check-in ger dig förmånliga erbjudanden. Du får exempelvis Nordeas Vardagspaket för endast 12 kr per månad. Här ingår alla vardagstjänster som ger dig kontroll över din ekonomi."

  Om du bara har sparande skall du kunna ta bort detta.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man kan ta bort allt. Check-in är jag för gammal för.
   Vill man aktivera tjänsten betalningar verkar det kosta 12kr/mån.

   Radera
  2. så man måste ha betalningar för att kunna transferera pengar från ett KF? Det är nämligen sagt att om man bara är sparandekund(typ avanza) så skall man slippa avgiften för betalningar.

   Radera
  3. Så har jag förstått det men om du känner dig osäker på vad som gäller, ring värdepappersdesken!

   Radera
 16. Varför välja? Kör bade Nordea och Avanza. Bästa av världar. Handlar 98% på Nordea och sen använder jag Avanzas förnäma gränssnitt.

  SvaraRadera
 17. Jag har precis bytt till Nordea och ser en hel del svagheter. Några som kommer spontant efter 2 veckors användning. Ingen graf, ingen kontoutveckling (man kan bara se sen köp), man kan inte döpa konton, man kan inte flytta värdepapper mellan konton(?), man ser inget orderdjup, när man köpt en fond så ser det ut som att man ha dels värdet i fonden och samma likvid i typ 3 dagar innan det ändras, man kan inte ha nån belåning på kontot. Det är bara de första negativa man ser. De positiva är att man kan ha alla banktjänster på ett å samma ställe vilket ger bra överblick (bolån, sparkonto, investeringar), bra graf för enskilda aktier (man kan förstora grafen), lågt courtage.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Robin!

   Allt detta behandlas i mina två inlägg.

   Radera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

IIKS - ett bättre(?) alternativ till Avanza Zero?

Flytten till Nordea, uppföljning