IIKS - ett bättre(?) alternativ till Avanza Zero?

Detta är ett inlägg jag jobbat på rätt länge, i alla fall under ett par veckors tid lite av och till. Jag har plöjt ner ett antal timmar i analysen och exceljobb, så jag hoppas ni gillar resultatet =)!

Index, detta eviga index. Det är vad vi jämför oss med, men samtidigt sägs det nu finnas fler index än aktier i världen, vilket gör det svårt att veta vad man ska jämföra sig med. Ska man jämföra sig mot branschindex? Stockholmsbörsens breda index? Världsindex? Osv...

Ni fattar grejen, och jag har valt att ALLTID jämföra mig mot SIX30RX vilket är OMX30 fast justerad för utdelningar som återinvesteras. Mitt resonemang är ganska enkelt, jag har valt detta då det är 1) vårt vanligaste index, fast inklusive utdelningar och 2) man kan spara gratis i Avanza Zero som följer detta index, ett enkelt alternativ till aktiesparande.

Slår du alltså inte SIX30RX, kan du lika gärna spara i Avanza Zero...eller?

NEJ, hävdar jag. OMX30 och följaktligen SIX30RX är en ganska riskabel investering då det är extremt tungt viktat mot bara två branscher. Se bilden nedan:
Bild från Avanza
Som ni ser är OMX30 uppbyggt till stor del av finans och industri. Det är konjunkturkänsliga branscher och svänger mycket. Är det verkligen smart att vara så beroende av bara två branscher?
Personligen tycker jag inte det, och vill ha mycket bredare branschfördelning. Min målbild ser ut enligt följande:

Men om man inte orkar och vill ha hyfsad branschfördelning utan att hålla på och micromanage:a sin portfölj? Kan man inte då plocka ihop sin egen fond genom att basera den på några investmentbolag och få bättre avkastning, och ännu bättre riskjusterad avkastning? Min tes var enkel, jag tror att det är ganska lätt, och bestämde mig för att leta lite. Jag hittade dock ingen info, så jag fick sätta ihop infon själv.

Jag valde att basera jämförelsen på mina fyra favoriter bland investmentbolagen; Investor, Industrivärden, Kinnevik och Svolder (IIKS), med lika delar av varje (25%). Självklart kan man sätta ihop sin egen favoritkombination och göra samma jämförelse. Dessa är dock MINA favoriter!

Vi har tidigare sett OMX30:s branschfördelning, men hur ser då IIKS:s branschfördelning ut? Jo, enligt min analys med siffror från bolagens egna hemsidor och årsredovisningar ser det ut såhär:
Fortfarande ganska industritungt, men spridningen är i alla fall (i mitt tycke) bättre än OMX30.
För den som är intresserad ser det ut i detalj enligt följande tabell:


Men nu till kärnan av alltihop? Presterar detta sämre eller bättre än OMXS30 de senaste fem åren? (Jag har valt 5år då det blev rätt många datapunkter ändå, är man intresserad kan man givetvis ändra tidsintervallet vid egen analys. OMXS30 är valt istället för Avanza zero då kursutvecklingen för enskilda aktier INTE tar hänsyn till återinvesterad utdelning, allstå är vanliga OMXS30 mest rättvist som jämförelse)

Svaret är; MYCKET bättre! Se bara på diagrammet nedan där jag slagit ihop utvecklingen för IIKS till en och samma graf:
Avkastningen är nästan fyra gånger så bra med IIKS jämfört med Avanza Zero, till vad jag anser bättre branschfördelning. Betänk också att man kan sätta ihop sin alldeles egna investmentbolagsfond för att verkligen styra branschfördelningen åt det håll man vill, så ser man styrkan i att välja ett antal bolag som visat sig starka. Nedan visar jag respektive bolag i IIKS:

Nästan all data ovan är hämtad från borsdata.se, utan denna fantastiska tjänst hade inte jämförelsen varit möjlig. Tack George från en trogen kund!
(Obs, jag är inte sponsrad på något sätt, bara en nöjd kund helt enkelt :)!)
En dröm hade ju varit att kunna lägga in flera bolag samtidigt i TA-modulen direkt och få ett medelvärde av utvecklingen, men det funkar ju kalas att göra det själv i excel också.

Avslutningsvis vill jag bara säga att detta enbart är ETT exempel, man kan sätta ihop sin egen portfölj och testa bakåt likt jag gjort för IIKS. Det finns säkerligen mycket bättre kombinationer av investmentbolag än mitt exempel! Man ska också ha med sig att detta är historisk data och att det inte finns någon garanti på att det fortsätter på samma sätt. Gör alltid din egen analys!

Personligen kommer jag vikta dessa fyra bolag med ca 5% styck i min portfölj, det är starka bolag som jag tror på i framtiden.
Kommentarer

 1. Grymt bra inlägg och ingen dum idé med din kombo isf Ava zero!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Stort tack för dina fina ord Stefan, det värmer att höra sån feedback från ett proffs som dig :)!

   Radera
 2. Jätteintressant strategi! Enda nackdelen är väl att det blir en liten men närmast försumbar förvaltningsavgift/courtage jämfört med Avanza Zero. Bara att H&M inte tyngt ned de senast åren gör väl sitt. ;)

  Köper själv Investor och Kinnevik som komplement då och då för att minska risken för misstag orsakade av egna felinvesteringar. Funderar på att börja köpa Svolder som alternativ till att öka direkt i Serneke/Scandic.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för kommentaren!

   Ja, courtaget har jag inte tagit hänsyn till i graferna ovan. Men med dubbel avkastning spelar det nog mindre roll :).

   Radera
 3. Kul, jag har själv gått i samma tankar för att göra denna analys - nu har du gjort det åt mig.
  Tack och bock för bra artikel!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack själv för att du läst inlägget och tagit dig tid att kommentera :)!

   Gör gärna analysen för dina egna favoritbolag och återkom med resultatet.

   Radera
 4. Var hamnar du om du jämför IIKS med Spiltan Aktiefond Investmentbolag? Jag tror att man hamnar ganska lika. Har själv gjort många liknande liknelser på min blog mellan aktie och fonder och Spiltan fonden går riktigt bra. Om Spiltan hade haft utdelning på fonden så skulle jag ha enbart den fonden istället för investment aktier. Bra analys förövrigt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fick samma fråga på Twitter och Spiltan investmentbolag är verkligen ett bra alternativ. Har för mig de hamnade runt ~138% under samma tidsperiod! Min poäng med metoden är dock att man genom egen analys väljer sina egna bolag och då får en EGEN branschfördelning enligt eget tycke. Det får man inte när man tar en färdig fond.

   Tack för din kommentar =)!

   Radera
  2. IIKS är högst sannolikt långt ifrån den bästa kombinationen av bolag, det råkar bara vara de jag själv äger och tycker om.

   Radera
 5. Välskrivet inlägg!

  Jag har själv slutat handla fonder och använder istället investmentbolag som grund i aktieportföljen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kul att du gillade det! Tack för din kommentar!

   Radera
 6. Riktigt bra och välskrivet inlägg Gojan! Jag har haft planer på ett liknande upplägg ganska länge, kul att du sammanfattade det så bra.

  Med vänlig hälsning / Frihetsmaskinen

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för kommentaren FM, kul att du gillar upplägget. Det fina är att man kan bygga sin egen kombo och på så vis styra vilka branscher man vill ha exponering mot!

   Radera
 7. Har du lust att dela med dig av Excelarket? Själv vill jag ha lite mer Tech/IT i portföljen, vore kul att laborera med siffrorna lite.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Just branschdelen? Absolut! Jag ordnar en länk ikväll efter nattning osv. Kan du skriva till mig på Twitter?

   Radera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Utvärdering av Nordea Investor, tankar kring courtageklasser och att ge rätt info

Flytten till Nordea, uppföljning