Utträde ur svenska kyrkan

Idag är dagen jag går ur Svenska Kyrkan!
Detta är inget förhastat beslut utan något jag funderat länge på. Däremot påminde biskopen Eva Brunne (@biskopeva) mig genom sitt twittrade stöd till Stefan Löfven att detta inte är en verksamhet jag vill stötta.

Tror jag på Gud då? Svaret blir nej, även om jag önskar ibland att jag varit religiös (vad mycket enklare det hade varit i svåra stunder, inbillar jag mig iaf). Jag tycker fortsatt att kyrkan gör en del viktiga och bra samhällstjänster såsom sorgehantering och öppna förskolor. Dock anser jag att respektive medlem bör bekosta sådant och att det bör vara församlingen som står för den egna kyrkan.

Jag går alltså ur, och det gör FruGoja också. Tillsammans betyder det en besparing på ca 6-700kr per månad, exakt vad återstår att se. Begravningsavgiften kvarstår. Men låt oss vara konservativa och räkna med 600kr. Det blir en årlig besparing på 7200kr. På säg 45 år blir det 345 000kr, helt utan ränta!

Men vi gillar ju ränta på ränta, så låt oss ta några exempel till.

Extremt konservativt räknat med årlig avkastning på 5% motsvarar den sparade utgiften 929 540kr!!!:
Från @stefanthelenius grymma kalkylator!

Och ponera att vi de 600kr i Avanza Zero med snittavkastning på 11%, ja då blir det helt galet mycket pengar.

5,7miljoner för att vi två vuxna går ur Svenska Kyrkan, där ingen av oss deltar och ingen av oss är troende.

Jag förstår och respekterar att man kan vilja vara medlem i kyrkan, men är ni inte troende kan ni fundera på om ni inte istället vill använda pengarna till annan välgörenhet eller om ni inte kan engagera er på annat sätt! Det är iaf ett av mina mål, ju närmre ekonomisk oberoende jag kommer hoppas jag kunna hitta ett bra sätt att fortsätta "jobba", fast då ideellt med något jag tror på!

Ha en fin helg i regnet!
@SnackarGoja


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Utvärdering av Nordea Investor, tankar kring courtageklasser och att ge rätt info

IIKS - ett bättre(?) alternativ till Avanza Zero?

Flytten till Nordea, uppföljning