Recension: Get Rich With DividendsJag har precis läst ut boken Get Rich with Dividends: A Proven System for Earning Double-Digit Returns av Marc Lichtenfeld.

Många har varit väldigt positiva till denna bok på Twitter och visst är den bra - men odelat positiv är jag inte!

Boken går igenom varför utdelningsinvestering är bra, vilka fördelar och nackdelar som finns, termer och sätt att investera på. Författaren går igenom sin metod 10-11-12. Nyckeln säger han vara en ganska hög yield på 4,7% som på 10 år, ger en yield på 11% (YoC) och som ger dig 12% totalavkastning per år. Boken går igenom vilka kriterier aktier och tillgångar ska ha för att kvala in till systemet.

Så långt allt bra.

Boken är väldigt amerikansk, i allt från upplägg, till språklig humor, marknadsanalys och termer. En stor skillnad mot svenska utdelningsinvesterare är ett stort fokus på termen "Yield". Författaren blandar gärna ihop termen yield och yield on cost, han benämner båda som yield. Och häri ligger ett problem, i Sverige pratar vi oftast om direktavkastning och sällan om YoC. I boken är det tvärtom, all fokus ligger på yield som i yield on cost. Personligen tycker jag att det skapar en förvirring, och det hade varit tydligare att skriva antingen yield som DA, och yield on cost som YoC.

@petrusko dömer ut YoC i sin blogg (http://petrusko.blogspot.se/2015/05/yield-on-cost-eller-yoc.html). Jag som nybörjare förstår inte detta helt och hållet. Borde inte YoC vara det som är intressant som utdelningsinvesterare? Det blir ju ett mått på hur mycket utdelningen vuxit i förhållande till investerat kapital. Är det inte det man är intresserad av?
Utdelningstillväxten i aktier bidrar ju just till att förhoppningsvis öka  ens YoC?
Direkavkastning speglar väl bara utdelning i förhållande till aktiekursen, och som jag tolkar utdelningsinvesterares filosofi så ska den vara ointressant. Ska man istället förhålla sig till GAV, då är det ju YoC som blir det intressanta mätetalet. Eller har jag fel?

Tillbaka till boken, den är absolut läsvärt, men inte en självklar bibel till utdelningsinvestering tycker jag. Den ger heller inga tips på specifika aktier om ni är ute efter sådant, inte heller finns några listor på utdelningshöjare eller dylikt. Då är Hernhags bok bättre.

//@SnackarGojaKommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Utvärdering av Nordea Investor, tankar kring courtageklasser och att ge rätt info

IIKS - ett bättre(?) alternativ till Avanza Zero?

Flytten till Nordea, uppföljning