En papegojas amatöranalys av Omega Healthcare Investor, Inc

Jag slängde tidigare idag ut en fråga i #pratapengar-flödet:

Tweeten i sin tur ledde till en rolig diskussion och tillslut att jag utmanade Kfm till Miljonär (@KMiljonar) att vi skulle skriva varsin amatöranalys på bolaget. Här kommer mitt bidrag :)!


Vilka är då Omega Healthcare Investors?
Kort sagt ett REIT-bolag som investerar och hyr ut fastigheter till primärt äldreboenden.

Ett tips är att kolla in OHI:s FAQ-sida, den är kort men har en del bra information:
http://www.omegahealthcare.com/faqs
Vill man veta mer kan man läsa runt på deras hemsida!


Här följer alltså min mycket begränsade och ganska snabba analys.

Först och främst vill jag börja att tänka på bolaget från ett top-down perspektiv, och då vill jag fundera lite över makrotrenderna.

Det står solklart att bolaget har makrotrenden "åldrande befolkning" med sig, det är ett stort plus och en anledning till att caset ser bra ut för OHI.En annan trend i västvärlden (och kanske även i Asien mm?) är att de äldre är mer aktiva och dessutom betydligt mer kräsna och krävande. Hur vill vi själva bo när vi vill bli gamla?
För mig är det ganska enkelt, jag vill bo på ett ställe som har ett värdigt och varmt omhändertagande. Det ska finnas möjlighet att göra det man vill och det ska inte kännas som ett sjukhus.

Det stämmer ganska bra med OHI:s approach:
http://www.omegahealthcare.com/how-we-work/our-approach

Deras strategi hittar man här:
http://www.omegahealthcare.com/how-we-work/strategy
Kort sagt innebär strategin är att man skapar långsiktiga kontrakt med sina operatörer, med planerade hyreshöjningar samt att man ser till att låsa sina lån.

Men Utdelningsspararn (@utdelningsspar1), ville se negativa saker om bolaget också och visst finns det sådana trender också.

Ränteläget ser för nuvarande bra ut, men det kan bli så att detta vänder - och då ökar kostnaderna för bolaget. Det är såklart en negativ faktor för alla fastighetsbolag och kanske en lite för enkel negativ risk att hitta ;).

På Twitter kommenterades att politisk risk är en faktor och det är något jag tror är viktigt att ta hänsyn till. Jag har alltför dålig koll på amerikansk politik för att veta exakt vad som händer, men att Trump rört till det kring Health care har väl inte gått någon förbi. Vad mer han hittar på vet ingen!

Dessutom vet jag inte hur det ser ut med betalningsviljan eller styrkan i amerikansk ekonomi. Har folk råd att betala för fina boenden? Finns det ekonomi att hyra ut fastigheter till low cost-boenden?

"Analys"

Jag känner inte att jag är fantastisk på att tyda fundamenta för bolag ännu, men PE 16 känns ganska dyrt för detta bolag? Men tittar man på sektorsnittet ligger det på 24,8. så kanske är det inte så farligt ändå?
http://financials.morningstar.com/competitors/industry-peer.action?t=OHI

Något annat att titta på är kursutvecklingen som varit svag. Vad ger det för signal?
För en ren utdelningsinvesterare kanske detta är bra? Kursen år sidledes och man kan köpa aktier billigare än snittet? Men för mig som inte är fullblodig utdelningsinvesterare ser det ut som att bolaget har en del problem och att marknaden inte ser en utvecklingspotential för bolaget.

Hur ser ut utdelningarna ut? Idag är direktavkastningen 7,69% och man har höjt i 7 år. Senaste 10 åren har utdelningstillväxten legat på 9,4%. Tittar man senaste 3 åren ligger utdelningstillväxten på 8,3%. Kan man upprätthålla en så hög nivå? Speciellt om räntorna går upp?

@stefanthelenius skriver här lite om bolaget:
http://z2036.blogspot.se/2016/03/do-reit-thing-omega-healthcare-investors.html
I kommentarsfältet skriver han att han också tror att nivån blir svår att bibehålla, men att man kanske kan ligga på runt 5%. Huruvida det är tillräckligt får man bedöma själv, men jag är beredd att hålla med Stefan att 7,69% DA i kombination med även en låg utdelningstillväxt är rätt bra!

För att summera, bolaget är mycket intressant tycker jag, men jag kan för lite om den amerikanska marknaden för att veta hur bra caset är. Jag avvaktar lite men är intresserad av bolaget!

Det får avsluta min första och amatörmässiga analys! Kul var det och tack för att ni läst inlägget!

//@SnackarGoja

Kommentarer

 1. Härlig analys. Mycket bra funderingar innan du går igenom nyckeltal och värdering.

  En sak man ska ha i åtanke med REITs. Det är att man lägger ingen stor vikt vid P/E då det är missvisande.

  Därför finns det termer som kallas för:
  -FFO(Funds From Operations)
  -AFFO(Adjusted Funds From Operations).
  -FAD(Funds Available for distribution).
  Läs på om dessa för att förstå branschen och speciellt värderingarna bättre.

  Lycka till! :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mycket bra! Tack för feedbacken.

   Hur anser du att OHI står sig map termerna du nämner?

   Ska läsa på framåt.

   Radera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Utvärdering av Nordea Investor, tankar kring courtageklasser och att ge rätt info

IIKS - ett bättre(?) alternativ till Avanza Zero?

Flytten till Nordea, uppföljning