Branschfördelning

Något som dyker upp ofta både i flödet på Twitter men också i #pratapengar-podden är vikten av att diversifiera sig. Man pratar ofta om att ha 10-15 bolag i ca 5 olika branscher och generellt tycker jag detta är en sund tanke, även om jag personligen har lite svårt att begränsa mig till bara 10-15 bolag. Jag har istället 30 bolag som mitt max.

Antalet branscher tror jag är ganska vettigt och jag tycker att man ska känna att man kan förstå vad dessa innebär- i alla fall till en del.

Jag har valt följande branscher


 • Investmentbolag, då de ger ytterligare diversifiering och historiskt har presterat mycket bra.
 • IT/Tech eftersom jag dels ser teknikutvecklingen som värdeskapare och dessutom ser många häftiga möjligheter inom Tech.
 • Fastigheter och Bygg har jag med som ett mer icke-cykliskt inslag i portföljen, och jag tror att fastigheter och lägen har ett stort värde. Historiskt har det stämt ganska bra iaf.
 • Finans och Bank, denna sektor genererar bra intäkter. Högt eller lågt värderad? 
 • Industri som är ganska cykliskt och som gått väldigt starkt det senaste.
 • Konsument - både cykliskt och icke-cykliskt återfinns här. Såklart spenderar man mer när det går bra i ekonomin.
 • Graham och F-score, denna del tar bort tänkandet ur en bit av portföljen. Det kan vara bra ibland tror jag!

Jag tycker heller inte riktigt att Avanzas sortering av bolag stämmer med min uppfattning, så jag har valt att kategorisera bolagen själv. Håller ni med om kategoriseringen?
Ligger något i G+Fs-portföljen spelar sektorn ingen roll.


Hur använder jag då detta? Jo, det är ett stöd i min investeringsprocess och en del i vilka bolag jag väljer att köpa varje månad. Ser jag att någon sektor är under- eller överrepresenterad fyller jag givetvis på där. Dyker man ett steg djupare så väljer jag det bolag som ligger längst ifrån sitt innehavsmål.


Det är nyttigt att samla sina tankar och en reflektion jag gör efter att ha skrivit detta inlägg är att jag inte är helt säker på VARFÖR jag har Finans och Bank som en av mina valda sektorer. Vad tror ni?

//@SnackarGoja

Kommentarer

 1. Har du något sätt så att du kan ändra branschfördelningen "automatiskt" eller måste du manuellt göra nya diagram eftersom?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Diagrammen uppdateras automatiskt, men jag måste lägga till nya innehav till indatan, dvs klassa vilken bransch det är =).

   Radera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Utvärdering av Nordea Investor, tankar kring courtageklasser och att ge rätt info

IIKS - ett bättre(?) alternativ till Avanza Zero?

Flytten till Nordea, uppföljning