Anonymitet och transparens

Egentligen hade jag tänkt skriva ett inlägg enbart om transparens på Twitter vilket är något jag funderat ett tag på, men en diskussion mellan ett gäng användare triggade mig till att utöka inlägget något. Jag återkommer till det senare.


Transparens
Senaste dagarna har jag funderat på det här med hur transparent man ska vara med sin ekonomi på Twitter. Just nu har jag en nivå där jag delar med mig av portföljens innehav, köp och utveckling i procent - men inte kronor.
Resonemanget har varit att jag inte vill att folk ska veta hur mycket som ligger i portföljen, men varför då egentligen? Är det för att jag tycker det är pinsamt, att samhället tycker det är pinsamt eller ligger något annat bakom?

Jag vet ärligt talat inte.

Detsamma gäller vår familjs inkomster och utgifter. Jag pratar gärna om styrkan och vikten av att ha en budget, men ger inte exempel på hur vår ser ut - iaf inte i mer än generella drag. Än en gång undrar jag vad det beror på? Är det jante, att jag tycker det är pinsamt eller ligger något annat bakom?

Hur resonerar ni andra kring detta? Hur transparent ska man egentligen vara på Twitter?
Anonymitet
En diskussion i flödet fick mig även att fundera kring detta ämne. Anonymiteten låter en prata mer fritt kring ekonomin, det inbillar jag mig iaf. Jag tror faktiskt inte att jag skulle vara så öppen som jag är utan att vara lite halvanonym. Vill jag verkligen att kollegor och släkt etc ska ha direktinsyn i min ekonomi? Svaret blir nog nej.

Här handlade diskussionen dock om huruvida man kan få kredibilitet eller respekt om man är anonym. En välkänd icke-anonym profil uttryckte att det är mycket få anonyma profiler han/hon har ens respekt för. Dessutom var personen en smula otrevlig, (tror jag iaf, man vet aldrig säkert i text på 140 tecken). Otrevlighet är något som jag aldrig upplevt på FinansTwitter tidigare, så anonym eller inte är ingen garant till hyfsat beteende.

Jag har och är säker på att jag kommer att fortsätta att ha mycket trevliga diskussioner med andra anonyma användare =)!

Anonymiteten är inget jag håller stenhårt på, men jag tycker det är ganska skönt att vara åtminstone lite halvanonym. Vill någon i Göteborgstrakten anordna en aktiepub hade jag gärna deltagit med en fin nametag som säger SnackarGoja, det är inga konstigheter. Men bland allmänheten och diverse mer eller mindre okända individer utanför finanstwitter är det skönt att vara något distanserad.

Hur tänker ni andra?


Kommentarer

 1. Tycker att det är lättare att vara öppen med sina pengar ju mer anonym man är. Åtminstone när det gäller främlingar i sociala medier.
  Jag själv har inga problem att i min blogg skriva hur mycket portföljen är värd, min lön osv.
  Inget pinsamt med det, även fast det är låga summor just nu.

  Familj och vänner är heller inga problem att prata pengar med.

  Jag struntar i om folk på Twitter är anonyma eller ej, sålänge de skriver intressanta saker som är värda att följa så duger det för mig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för din kommentar!

   Jag håller med dig Sparpappan, det är vad som skrivs som är det viktiga! Både i egna tweets och diskussioner. Anonymiteten är inte avgörande.

   Vänner kan jag prata ekonomi med, familj känns svårare för mig. Att dela portföljstorlek kan jag tänka mig att göra framöver, lön - nja. Säkert indoktrinerad med att det är fult att prata om sin lön.

   Ha det gott och fortsatt trevlig midsommar från familjen Goja!

   Radera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Utvärdering av Nordea Investor, tankar kring courtageklasser och att ge rätt info

IIKS - ett bättre(?) alternativ till Avanza Zero?

Flytten till Nordea, uppföljning