Krossa index med konsulter?

Nedan text är mina egna tankar kring vårt generella konjunkturläge och ett potentiellt case kopplat till detta. Det är på inget sätt en rekommendation att genomföra nedan strategi utan är bara en fundering. Jag varken äger eller är kort i något av bolagen som nämns nedan (utöver en 1,01% av portföljen i KnowIT, som ligger i min kvantportfölj, dvs jag har inte valt att investera i aktien själv). Ska du göra investeringar MÅSTE du ALLTID göra din egen analys. Ansvaret är alltid ditt och ingen annans. Lita inte på någon annan än dig själv och gör din egen bedömning. En investering kan både öka och minska i värde.

I fredags var jag och min numera gode vän @utdelaren på #aktielunch igen. Twitter är bra, men att träffas live är väldigt kul och kan ge bra uppslag. Jag har haft en tanke kring konsultbolag och hög- och lågkonjunkturer och att det rimligen borde finnas ett case här. Vi diskuterade frågan lite grann och tyckte att det borde vara så att när en högkonjunktur börjar mattas av, minskar efterfrågan på konsulter. När lågkonjunkturen sen slår till borde den slå väldigt hårt mot konsulterna eftersom de är de första som kapas ute i industrin. Caset är då att de tar mycket stryk i en lågkonjunktur, troligen mer än andra, och att när sen högkonjunkturen slår till finns extrem tillväxt och vinst att hämta hos konsulterna, eftersom de knappt har några kostnader.

Tänk er själva, en konsultfirma har personal, lite admincost och ett kontor. That's it. Inga fabriker, maskiner eller dyr utrustning. Ofta ser vi ju dessutom bra DA hos bolagen just på grund av detta, de kan ju dela ut största delen av vinsten.

Jag bestämde mig för att göra en studie på caset och jag har valt ett antal ramvillkor enligt nedan:
Tiden är satt från direkt efter finanskrisen, dels för att det var en tuff lågkonjunktur som följde, men också för att behovet av IT-konsulter inte var lika stort för mer än 10 år sedan. Bolagen jag valt att inkludera i studien är Acando, eWork, HiQ, KnowIT, Semcon och ÅF. Jag har BORTSETT från utdelningar och jämför därför mot OMXS30. Vidare har jag antagit att vi håller jämnvikt i portföljen hela tiden.

Datan kommer från www.borsdata.se som vanligt och jämförelsen är gjord i excel.


Gick du in 2009-01-02 har en jämnviktad portfölj av de sex bolagen gett 385% i avkastning gentemot OMXS30 som gett 120% på samma tid. Det är extrem alpha, och skulle du ta hänsyn till direktavkastning skulle gapet mot SIX30RX troligen vara ännu större eftersom konsultbolagen har en hög DA.

Men att träffa exakt efter en finanskris är kanske wishful thinking? Ja, det är det nog. Men som ni ser i grafen ovan räcker det med att pricka en större nedgång - på ett ungefär. Hade du gått in runt 2012, eller runt 2014/2015 hade du också kraftigt överpresterat index.

Hur skulle man kunna pricka en lågkonjunktur då? Är inte tajming väldigt svårt? Svaret blir ju att det självklart är svårt att träffa en exakt botten och tajma marknaden. Men konjunkturer är lite enklare. Dels finns mycket information att tillgå, dels börjar tidningar och medier fylla vårt synfält med skrikiga rubriker som "HUSHÅLLEN SPENDERAR MINDRE - SLÅR STENHÅRT MOT HANDELN" eller "LÅGKONJUNKTUREN DRIVER NER VÅR KONSUMTION" osv osv. Kanske kan man kombinera dessa enkla triggers med lite djupare analys?

Vi kollar på lite information från konjunkturinstitutet. Jag har lagt in två grafer som du enkelt kan hämta själv, gratis. Barometern som uppdateras ofta visar tydligt finanskrisen, men också nedgången 2011/2012. Däremot 2015 syns inte lika tydligt. Jag som inte var så aktiv på finansmarknaden och i aktiehandel minns inte riktigt, var det så att det snarare var en korrektion snarare än lågkonjunktur?


Barometerindikatorn

Tittar vi på BNP-gapet så kan man säga att vi krasst legat i lågkonjunktur sedan finanskrisen till bara för några år sedan (ca 2016). Det stämmer nog på ett ungefär. Konjunkturinstitutet förutspår en nedgång inom några år.


BNP-gap

En annan grym källa är Statistiska centralbyrån som ger ut ett månadsbrev med utsikter och indikatorer för Sveriges konjunktur. Detta kan du antingen gå in och hämta själv, eller så kan du få det utmailat varje månad. Här ges en mer ingående analys av läget.Mina tankar är att konsultbolagen nu ligger i sin toppfas och att det finns begränsad uppsida kvar. Kan man däremot gå in i bolagen vid en utpräglad lågkonjunktur finns det historiskt god uppsida och historiskt kraftig alpha att hämta. Jag kommer såklart hålla koll på ekonomiläget, det gör jag ju ändå, och det är inte omöjligt att jag väljer att testa strategin skarpt om tillfälle ges.

Har ni några tankar kring strategin eller missar jag något?
//@SnackarGoja

Kommentarer

  1. Kan hålla med om att vi nog är i en toppfas för konjunkturen, men om själva digitaliseringen ska ske i samhället tror jag att konsulter som fokuserar mer specifikt på det kommer att ha många goda år kvar.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för kommentaren! Det kan mycket väl stämma, jag har begränsad erfarenhet av IT-konsulter. Rent allmänt dock brukar all konsultverksamhet vara det första som ryker vid sämre tider...

      Radera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Utvärdering av Nordea Investor, tankar kring courtageklasser och att ge rätt info

IIKS - ett bättre(?) alternativ till Avanza Zero?

Flytten till Nordea, uppföljning